Administrator
Na początek coś ... orientalnego
SAŁATKA Z KOKOSA przepis ze Sri Lanki
Świeżego kokosa rozłupać,wylać wodę ze środka i wykroić biały środek.Zetrzeć na drobne wiórki.Dodać pokrojone drobno cebulę,pomidora i papryczkę chili.Wcisnąć sok z limonki do smaku i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO !
Offline
Administrator
Banany w cieście
Składniki:
-1,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,25 łyżeczki sody spożywczej
-0,25 łyżeczki soli
-3/4 szklanki wody
-ziarna sezamu
-miód płynny
-banany i olej do pieczenia
Proces:
Łączymy składniki i doprowadzamy do jednolitej , dosyć gęstej masy.Banany kroimy na 2-3 części i obtaczamy w mące. Obsypujemy sezamem i zanurzamy w gorącym oleju tak aby w nim pływały.Po ok.3 minutach wyciągamy z oleju i odsączamy. Na talerzyku polać miodem.
Offline
Administrator
Kurczak po krakowsku.
Składniki:
- 1 kurczak
- 20 dag kaszy krakowskiej
- 2 białka
- 2 jajka
- 1/4 l wody
- 5 dag smalcu
- 7 dag masła
- sól
- zielenina
Sałata:
- 1 sałata
- 1/2 pojemnika śmietany 22-proc.
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
- posiekany koperek
Sposób przyrządzania:
Kaszę wymieszaj z białkami , podsmaż na maśle, dodaj wodę, ugotuj na sypko lub wypiecz w piekarniku. Do ostudzonej kaszy dodaj posiekaną zieleninę, jajka i masło. Wymieszaj, przypraw do smaku. Farszem nadziej posolonego kurczaka, zepnij lub zaszyj otwór w tuszce i piecz, aż się przyrumieni w temp. 180°C. Przygotuj sałatę: listki umyj i osusz, porwij na kawałki i przełóż do miski. Śmietanę przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, polej sałatę. Wymieszaj rękami i posyp koperkiem. Podawaj do kurczaka od razu po przygotowaniu.
Offline
Administrator
SASHIMI - Japonia ( moja ulubiona kuchnia )
Składniki:
-50 dag filetów z trzech gatunków ryb (np. ryba maślana, łosoś, tuńczyk)
Dekoracja:
-Marchewka
-daikon (biała rzodkiew)
-świeży ogórek
-czerwony kawior
-cząstka cytryny
Dodatki:
-japoński sos sojowy
-chrzan wasabi
Przygotowanie:
1) Używając bardzo ostrego noża usuń skórkę z ryb.
2) Włóż filety do zamrażalnika i poczekaj, aż będą na tyle twarde, aby dało się je równiutko pokroić (ryby najczęściej kroi się w cieniutkie plasterki, można też pokroić je na kawałki (patrz zdjęcie).
3) Oczyść i obierz marchewkę i rzepę, ogórek dokładnie umyj. Warzywa pokrój w cieniutkie paseczki (jak na julienne).
4) Ryby ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi warzywami, czerwonym kawiorem i cząstką cytryny.
5) Podawaj z sosem sojowym przyprawionym chrzanem wasabi.
Offline
Administrator
YAKITORI Z KURCZAKA
Składniki:
- 1 udko kurczaka ze skórką
- 1 mały por
- tłuszcz do smażenia
- Składniki na sos:
- 150 ml sosu sojowego
- 6 łyżek cukru
- 25 ml wytrawnego białego wina lub sake
Przygotowanie:
1) Podziel udko na 12 różnych kawałków, pora pokrój na ukośne plasterki.
2) Namocz w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków.
3) Na każdą szpadkę nabijaj na przemian kurczaka (po trzy kawałki) i pora (po dwa plasterki).
4) Szaszłyki usmaż na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem. (Do sosu, którym skrapiasz smażące się szaszłyki, możesz dodać nieco posiekanego imbiru - to zaostrzy smak. Spróbuj także najpierw zamarynować mięso w sosie, a dopiero potem je usmażyć. Dzięki temu będzie mięciutkie i delikatne).
Offline
Administrator
BANANOWIEC
4-5 bardzo dojrzałych bananów
0,5 szkl.cukru pudru
masło roślinne
galaretka cytrynowa + galaretka do dekoracji
okrągłe biszkopty
owoce do dekoracji
żelatyna
Żelatynę /1 łyżka stołowa/ rozpuścić w niewielkiej ilości wody razem z
galaretką.
Banany,masło,cukier i galaretkę z żelatyną dokładnie zmiksować.
Biszkopty nasączyć częścią drugiej galaretki i ułożyć w tortownicy.
Wylać powstałą masę.Po stężeniu ułożyć owoce i zalać galaretką.
SMACZNEGO
Offline
Moder
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa
Składniki:
- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- najlepiej w kształcie ryżu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.[/color]
Offline
Moder
Cobb salad
Składniki:
- Sos:
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 mały roztarty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki oliwy
Sałatka:
- 3 piersi kurczaka
- 2 awokado
- 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa
- skwarki z 6 plasterków bekonu
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 6-8 dag rokpola
- 1-2 tacki kiełków słonecznika
- 2 pokrojone jajka na twardo
- szczypiorek lub dymka
Sposób przyrządzania:
Połącz składniki sosu, oprócz oliwy. Potem ucieraj z oliwą, aż sos zgęstnieje. Ugotuj kurczaka w 1,5 l wody, zdejmij z ognia, przykryj, odstaw na 15 minut. Ostudź, pokrój w kostkę. Miąższ awokado także pokrój w kostkę. W misce układaj warstwami sałatę, kurczaka, bekon, pomidory, ser, awokado, kiełki, jajka i szczypiorek. Polej sosem, wymieszaj.
sałatka jest przepyszna
najlepiej podawać z grzankami lub chlebem pita
Offline
coś własnego i szybkiego
Składniki:
-puszka fasoli w sosie chili 200 - 250 g(może być w sosie pomidorowym- w wersji na słodko)
-cebula pokrojona w talarki (jak ktoś lubi może dać 2 )
-4 plasterki sera pokrojone w paski (tak jak lazanie)
-około 20 dkg kiełbasy lub inną masę mięsną (można wersję bez )tez dobre,pokrojona w kostke
-ogórek kiszony pokrojony w kostkę może być bez)
-troszkę tłuszczu ( planta) do prużenia cebuli
Wykonanie:
rozgrzewamy patenie z tłuszczem,cebulkę prużymy na wolnym ogniu pod przykryciem , jak jest już mięka dodajemy ogórek , następnie kiełbaskę oczywiście cały czas smażymy pod przykryciem, po stwierdzeniu że wszystko jest usmażone dodajemy fasolę z sosem ,jak zaczynają pojawiać się bąbelki dodajemy ser układając go na wszystkim w koło , ostatni etap to po stopieniu sie sera zmieszanie wszystkiego razem i ewentualne doprawienie do smaku ( osobiście już nic nie doprawiam .
Powodzenia w produkcji i oczywiście życzę SMACZNEGO!!!!!!!!!
Offline